Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Фінансові компанії та ломбарди наростили обсяги активів та основних видів послуг ‒ Огляд небанківського фінансового сектору

Фінансові компанії та ломбарди наростили обсяги активів та основних видів послуг ‒ Огляд небанківського фінансового сектору

Фінансові компанії та ломбарди наростили обсяги активів та основних видів послуг, а в страховиків, що займаються ризиковим страхуванням, відновилося зростання премій. Натомість премії зі страхування життя надалі скорочувалися, а обсяг активів кредитних спілок знизився. Про це йдеться в Огляді небанківського фінансового сектору.

Страховики

Активи страховиків життя за ІІ квартал зросли на 4%, натомість активи ризикових страховиків через виключення з реєстру низки компаній скоротилися на 1%.

Валові премії ризикового страхування у ІІ кварталі зросли на 10% кв/кв, їхній обсяг є вищим, ніж за аналогічний період минулого року. Обсяг премій зріс як у роздрібному, так і в корпоративному сегментах. Разом із преміями зростали і виплати – рівень виплат за останні чотири квартали зріс з 36% до 40%.

Після різкого зростання в другій половині 2023 року премії зі страхування життя скорочуються два квартали поспіль, водночас у квітні-червні їхні обсяги були на 15% вищими за показник минулого року. Натомість обсяги виплат у квітні-червні дещо зросли. Внаслідок цього рівень виплат у річному вимірі також повільно зростав.

У ІІ кварталі страхові премії зросли за транспортним страхуванням (КАСКО, ОСЦПВ, “Зелена картка”), натомість дещо скоротилися за особистим (життя та здоров’я). Ці продукти залишаються ключовими на ринку: за результатами ІІ кварталу за ними отримано 84% премій та здійснено 93% виплат.

У першому півріччі прибуток страховиків життя та ризикових страховиків зріс порівняно з першим півріччям 2023 року, хоча показники рентабельності капіталу поліпшилися лише в сегменті ризикового страхування. Кількість збиткових компаній і надалі скорочувалася.

За результатами першого півріччя 34 компанії, з яких 29 установ на середину вересня перебували в Державному реєстрі фінансових установ, порушували хоча б одну з вимог регулятора: до капіталу платоспроможності (SCR) та мінімального капіталу (MCR). Дві третини порушників відповідних нормативів надали НБУ плани відновлення діяльності та/або фінансування, майже всі вони вже погоджені. Однак решта компаній уже залишили ринок або планують добровільно вийти з ринку, або примусово будуть виведені через неспроможність працювати за новими вимогами.

Кредитні спілки

Тривав подальший вихід з ринку кредитних спілок та  обсяги їхніх активів скорочувалися – на 1% кв/кв.   Кредитний портфель за квартал майже не змінився. Водночас обсяги депозитів у ІІ кварталі зменшилися на 1%, додаткових пайових внесків – на 13%.

Чистий процентний дохід за квартал зріс на 2%, однак у річному вимірі тривало зменшення його обсягів через зменшення кредитного портфеля та процентних ставок за всіма видами кредитів.  Це зумовило неефективність операційної діяльності кредитних спілок з огляду на майже незмінні високі адміністративні витрати.

Попри неефективність операційної діяльності спілок, сегмент у цілому отримав прибуток за рахунок доходів від розформування резервів та допомоги від USAID.

Станом на початок липня норматив достатності капіталу порушували вісім кредитних спілок.

Фінансові компанії та ломбарди

У ІІ кварталі відбулося зниження обсягу активів сегмента на 12,3%, однак обсяги всіх видів послуг зросли.

Фінансові компанії нарощують кредитування населення чотири квартали поспіль. Обсяг наданих нових кредитів домогосподарствам зріс на 5,3% у ІІ кварталі, однак досі менший за “довоєнні” показники. Водночас триває скорочення обсягів нових кредитів бізнесу.

У квітні-червні обсяги операцій лізингу зросли майже на третину. Помітним також було збільшення факторингових операцій – на 22,7%. І вперше з початку вторгнення рф суттєво зросли обсяги операцій з надання гарантій.

За підсумками шести місяців 2024 року фінансові компанії отримали 5,8 млрд грн прибутку, майже половину з якого заробила державна “Укрфінжитло” – оператор програми “єОселя”.

У ІІ кварталі діяльність ломбардів дещо пожвавилася. Обсяги активів та нових кредитів зросли, доходи від надання фінпослуг збільшилися, відтак сегмент отримав прибуток.

Перспективи та ризики

У липні закінчився строк для приведення страховиками своєї діяльності у відповідність до нових регуляторних вимог. Значна частина учасників ринку впоралася з цим завданням, однак деякі установи потребували погодження з НБУ планів відновлення платоспроможності або фінансування. Страховики, що своєчасно не подадуть належний план, ризикують залишити ринок. Страховики, що погодили плани з регулятором, мають його неухильно виконувати для поліпшення показників діяльності. Під ризиком переважно перебувають малі установи, які не мають значного впливу на страховий ринок у цілому. Вихід із ринку компаній з недостатнім рівнем платоспроможності сприятиме посиленню стійкості страховиків у майбутньому.

Триває зміна підходів до складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг – із початку року вони надають звітність за новими правилами. Для фінансових компаній та ломбардів змінено періодичність подання окремої інформації. Починаючи зі звітності за січень 2025 року, установи надаватимуть дані про регуляторні баланси та позабалансові зобов’язання щомісячно, водночас на сьогоднішній день – щоквартально.

Довідково

«Огляд небанківського фінансового сектору» – інформаційний продукт, публікацію якого Національний банк України започаткував у жовтні 2020 року. У центрі уваги – діяльність небанківських фінансових установ під регуляцією НБУ: страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній та ломбардів. Огляд висвітлює ключові тенденції небанківського фінансового ринку і формує комплексне розуміння стану сектору.

Відповідно до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України установи звітували за оновленими формами звітності відразу за І і ІІ квартали 2024 року. Перекласифікація складових показників звітності, що здійснена учасниками ринку внаслідок переходу на нові форми звітності, могла вплинути на зміну динаміки показників.

Дані регуляторної звітності страховиків відображають обсяги їх активів і зобов’язань із відображенням обсягів окремих складових за пруденційними вимогами, передусім резервів

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини