Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ Голови Національного банку Андрія Пишного під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

Виступ Голови Національного банку Андрія Пишного під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

Доброго дня, шановні колеги!  

Передаємо вам вітання з Варшави, де ми зараз із колегами перебуваємо після закінчення роботи місії МВФ. Після брифінгу вирушаємо додому. Нас гостинно прийняли колеги із посольства України в Польщі, тож ми можемо розпочати нашу роботу

Сьогодні Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних і запровадити комплекс додаткових заходів для посилення конкуренції банків за строкові депозити населення.

Такі кроки сприятимуть подальшому підвищенню привабливості гривневих заощаджень, підтриманню стійкості валютного ринку та формуватимуть передумови для пом’якшення валютних обмежень. Це дасть змогу захистити заощадження громадян від інфляції та забезпечить зниження цінового тиску. 

Інфляція в Україні сповільнюється другий місяць поспіль і в лютому вона становила 24,9% у річному вимірі. 

Сповільненню інфляції сприяли збільшення пропозиції продовольства та пального, швидке відновлення енергетичної системи після атак росії, слабший споживчий попит. Зростання споживчих цін також стримується за рахунок фіксації офіційного курсу гривні та тарифів на житлово-комунальні послуги. Позитивний вплив мало і повне припинення емісійного фінансування бюджету з початку року. 

Інфляція знижуватиметься й надалі, у тому числі завдяки заходам НБУ. 

Подальше зростання привабливості строкових депозитів у гривні та зниження тиску на готівковому валютному ринку спонукатиме вкладників нарощувати заощадження в національній валюті. Це посилить стійкість валютного ринку, захистить міжнародні резерви, а також підтримає подальше поліпшення курсових та інфляційних очікувань. Зменшенню інфляційного тиску також сприятиме зниження світової інфляції та ефект високої бази порівняння. Відносно стриманий споживчий попит обмежить зростання цін. 

Водночас вагомими ризиками для інфляційної динаміки залишаються тривалість та інтенсивність бойових дій і подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури. Актуальними є також ризики: 

  • додаткових бюджетних потреб і значних квазіфіскальних дефіцитів в енергетичній сфері; 
  • ускладнення чи припинення роботи "зернового коридору"; 
  • передчасного пом’якшення монетарної політики провідними центральними банками у відповідь на посилення загроз для фінансової стабільності. 

Важливою передумовою забезпечення макрофінансової стабільності є ритмічне надходження міжнародного фінансування. 

Ураховуючи потенційні надходження коштів від міжнародних партнерів, у тому числі від МВФ, та подальшу активізацію ринку внутрішніх боргових запозичень, бюджетні потреби у 2023 році будуть повністю профінансовані без монетизації дефіциту бюджету. 

Зі свого боку НБУ матиме змогу й надалі підтримувати достатньо високий рівень міжнародних резервів і балансувати валютний ринок.

Для забезпечення подальшого зниження інфляції, захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення та підтримання курсової стабільності Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 25% і запровадити комплекс додаткових заходів.

З 7 квітня 2023 року Національний банк скоригує операційний дизайн монетарної політики.

По-перше, буде запроваджено тримісячний депозитний сертифікат під фіксовану ставку на рівні облікової ставки. Можливості банків розміщувати кошти в таких депозитних сертифікатах залежатимуть від обсягів сформованих ними портфелів гривневих депозитів населення з початковим терміном розміщення від трьох місяців та від успішності нарощення таких портфелів. 

Остаточні параметри цих інструментів будуть затверджені на початку квітня після їх обговорення з банками.

По-друге, ставка за депозитним сертифікатом овернайт знизиться до 20%. 

Крім того, з 11 травня 2023 року пільгові обов’язкові резерви за строковими коштами на рахунках фізичних осіб поширюватимуться лише на депозити з початковим строком від трьох місяців.

Такі заходи стимулюватимуть банки до залучення строкових депозитів населення в національній валюті, що знизить ризики для валютного ринку та міжнародних резервів на етапі пом’якшення валютних обмежень. 

Національний банк і надалі забезпечуватиме необхідні монетарні умови для сталого зниження інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та підтримки курсової стійкості. 

Національний банк за необхідності коригуватиме монетарні умови, ураховуючи баланс ризиків і зміни в макроекономічному прогнозі, з метою забезпечення цінової й курсової стабільності та одночасного формування передумов для поступового пом'якшення валютних обмежень. 

За нормалізації функціонування фінансової системи та економіки Національний банк поступово повернеться до операційного дизайну монетарної політики, який діяв до повномасштабного вторгнення.

Дякую за увагу! 

Слава Україні!

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини