Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка щодо поточної ситуації в економіці України та перспектив її подальшого розвитку

Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка щодо поточної ситуації в економіці України та перспектив її подальшого розвитку

Вітаю, шановні колеги!

Доводжу до вашого відома, що розгляд питання щодо зміни облікової ставки вирішено відкласти. Отже, облікова ставка залишатиметься незмінною, на рівні 10%.

За поточних умов ринкові монетарні інструменти мають незначний вплив на роботу грошово-кредитного та валютного ринків. Але, як ми і задекларували у березні, НБУ повернеться до застосовування облікової ставку та інших монетарних інструментів після відновлення дієвості каналів монетарної трансмісії.

Обговорили з членами Комітету з монетарної політики поточну економічну ситуацію та сценарії подальшого розвитку подій.

Банківська система залишається стійкою та ліквідною, разом з Національним банком міцно тримає фінансову оборону країни у надскладних умовах воєнного стану. Стабільна робота банківської системи дуже допомагає переходу економіки на "воєнні рейки".

Після шоку перших тижнів війни економічна активність пожвавлюється у відносно спокійних регіонах. Бізнес поступово відновлює свою діяльність та налагоджує логістику, долаючи виклики воєнного часу. Якщо в перші тижні березня частка підприємств, які повністтю припинили свою діяльність, перевищувала 30%, то на початку квітня – зменшилася до 23%. Стабільним лишається споживання та виробництво електроенергії, а кількість відкритих закладів громадського споживання та їх обороти збільшуються.

Водночас повномасштабний напад росії на Україну призвів до фізичного знищення активів багатьох підприємств та інфраструктури, порушення виробничих процесів та ланцюгів постачання, збільшення витрат бізнесу, значного зростання вимушеної міграції. Російські загарбники продовжують чинити геноцид в Україні. 

За нашими оцінками, через наслідки війни реальний у 2022 році ВВП може скоротитися не менш ніж на третину. Інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою завдяки заходам уряду та НБУ. Серед них: 

  • тимчасова фіксація обмінного курсу гривні, яка стримуватиме ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів;
  • зниження податків, у тому числі непрямого оподаткування імпорту;
  • фіксація цін на житлово-комунальні послуги;
  • адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та паливо.

Фіксація обмінного курсу та збереження адміністративних обмежень на валютні операції залишатимуться важливою передумовою для підтримки макроекономічної стабільності в Україні. Водночас у довготривалій перспективі такі заходи зумовлюють накопичення макроекономічних дисбалансів.

Зважаючи на це, у міру нормалізації функціонування економіки та фінансової системи ми поступово повернемося до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням та відмовимося від фінансування бюджету. Емісійне фінансування, яке є вимушеним необхідним кроком під час війни, не може бути основним джерелом поповнення бюджету.

Ми й надалі активно співпрацюватимемо з урядом для сприяння залученню фінансування від міжнародних організацій та країн-партнерів для відновлення економіки, задоволення бюджетних потреб та підтримання достатнього обсягу міжнародних резервів.

Переконаний, що залучення масштабної міжнародної підтримки разом із подальшим проведенням структурних реформ та інтеграцією в ЄС є запорукою швидкого відновлення України.

Разом до перемоги!

Слава Україні!

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини